HTC One A9: acesta nu e un iPhone 6 [REVIEW]

Probabil că atunci când au fost publicate primele poze cu HTC One A9, mulți s-au gândit că taiwanezii au o criză de identitate. Altfel, nu știm cum s-ar putea explica asemănarea atât de mare cu iPhone 6. 

După ce HTC One M9 s-a dovedit a fi un dispozitiv cu destul de multe probleme (una dintre ele fiind supraîncălzirea provocată de procesorul Snapdragon 810, iar alta ținând de mediocritatea fotografiilor realizate cu el), taiwanezii au tot încercat să o dreagă cu modele similare (M9+ sau M9e, de exemplu), însă nu prea le-a ieșit. Era clar nevoie de un flagship cu totul nou, iar acesta ar fi trebuit să se materializeze sub forma lui HTC One A9. Din păcate, încă de când au ”scăpat” pe Internet primele imagini cu acest telefon, lumea a țipat în cor că e o clonă de iPhone 6. Oarecum, plângerile au fost îndreptățite, dar nu în totalitate. HTC One A9 seamănă, într-adevăr, cu iPhone 6, dar mai mult în fotografii, decât ”în mână”.

Pe de altă parte, să ne amintim de HTC One M7, unul dintre cele mai bune telefoane ale anului 2013. Dacă facem o retrospectivă, am putea crede că, de fapt, Apple a fost cel care a preluat anumite linii de design de la flagshipul HTC al acelei perioade. Totuși, dacă așa stau lucrurile, Apple a făcut-o destul de subtil, căci în partea din față nu putem găsi asemănări semnificative. Putem privi partea bună a lucrurilor: HTC One A9 ar putea fi un iPhone cu Android, o fantezie împlinită a celor pasionați de designul Apple, dar care găsesc sistemul de operare Android mult mai prietenos decât iOS. Eu m-am înțeles excelent cu telefonul, și dacă prețul nu ar fi exagerat și neîndreptățit, cred că aș putea avea o relație fericită pe termen lung cu One A9.

Introducere – HTC One A9

Oricum ar sta lucrurile, e destul de greu să mai lansezi un smartphone revoluționar, cel puțin în ceea ce privește designul. Lui Samsung i-a ieșit schema prin dispozitivele Edge, iar LG a făcut-o prin LG G Flex și chiar și prin LG G4. HTC a reușit asta în trecut, dar s-a mai lenevit pe parcurs. Vânzările slabe ale HTC One M9 sunt o consecință a faptului că nu a venit cu aproape nimic nou în raport cu predecesorul M8, nici în privința performanței, nici a designului.

Chiar și așa, dezbaterea „cine a copiat pe cine” din situația lui One A9 e ușor infantilă. Nimeni nu contestă asemănarea cu iPhone 6, dar nu tot universul tehnologic gravitează în jurul produselor Apple.

Vorbim despre un smartphone cu un procesor Snapdragon 617, cu opt nuclee, 2GB sau 3GB memorie RAM. Spațiul de stocare, de asemenea, poate fi de 16GB sau 32GB. Cu toate că procesorul este unul nou și foarte performant pe hârtie, nu se compară cu Snapdragon 810 la viteză și nici cu Exynos-ul inclus de Samsung pe flagship-urile sale. În plus, memoria RAM nu impresionează, având în vedere că pe piață există numeroase smartphone-uri cu 4GB RAM. Suportă extinderea memorie interne cu un microSD de până la 2TB.Partea bună este că cei de la HTC au ales să readucă stabilizarea optică în discuție, asta după ce au folosit-o numai pe modelul HTC One M7. Astfel, HTC One A9 are o cameră principală de 13MP care știe să realizeze și clipuri de tip hyperlapse. Camera frontală are patru megapixeli este de tip Ultrapixel. La capitolul display, trebuie menționat că avem de a face cu un telefon de cinci inci, cu rezoluție full HD, iar calitatea ecranului e foarte bună. Pe partea de software, HTC a făcut un efort pentru a simplifica semnificativ interfața Sense și de a elimina o parte dintre aplicațiile proprietare pe care le servea în trecut.

Puncte pro – HTC One A9

Din punctul meu de vedere, camera e cea mai bună parte a noului membru din familia HTC. Să nu ne înțelegem greșit, nu e incredibilă, dar e foarte bună. În cazul lui One A9, a cărui cameră principală are 13 megapixeli mult mai eficienți, HTC pare să fi învățat din greșeli. Poate cea mai înțeleaptă decizie e faptul că au reintrodus stabilizarea optică.

În ceea ce privește camera din față, până acum eram fan iPhone, pentru că mi se pare că scoate poze apropiate de realitate, spre deosebire de alte telefoane. Ei bine, HTC One A9 face poze frumoase, luminoase, fără să îți distorsioneze fața într-o tentativă de a o retușa.

Designul mi se pare un alt atu incontestabil. E mai pătrățos decât iPhone 6 și se simte altfel în mână, dar are finisaje premium. Corpul este metalic și plat pe partea din spate, spre deosebire de HTC One M9. De asemenea, vine în patru culori: argintiu, gri închis, burgundy și auriu, dar la noi se pare că vor fi disponibile doar primele două. Încă o asemănare cu iPhone 6 ar fi butonul de home, care joacă și rol de senzor de amprentă.

Ecranul AMOLED la 1080p, de cinci inci e undeva între cel de 4,7 inci al lui iPhone 6și cel de 5,5 inci al lui iPhone 6 Plus, ceea ce îl face perfect. Marginile sunt, de asemenea, catifelate, dar nu atât de catifelate încât să ai senzația că îți va aluneca din mână în orice minut. Are o grosime de 7,3 milimetri, și, spre deosebire de un iPhone, poate primi un card de memorie microSD.

Puncte contra – HTC One A9

Călcâiul lui Ahile e bateria, care are doar 2.150 de mAh, ceea ce e destul de modest, în comparație cu rivalii. Nu pot spune că am avut probleme mari la acest capitol, nu e o baterie dezastruoasă, ci mediocră. Într-o zi obișnuită, în care nu avem nevoie de telefon non-stop, e suficientă. Dar dacă e una dintre acele zile în care ai nevoie de ecranul cu luminozitatea mărită sau de internet, ar fi bine să ai un încărcător după tine. Prețul e, indiscutabil, prea mare pentru cât poate telefonul. Există competitori cu funcționalități similare, care reprezintă o variantă mult mai convenabilă în ceea ce privește finanțele. Da, HTC One A9 e un telefon bun, dar nu atât de bun încât să merite o astfel de sumă. La eMAG îl găsești la reducere pentru suma de 2.799 de lei.

Concluzie – HTC One A9

Cum spuneam și în titlu, HTC One A9 nu este un iPhone 6, în ciuda asemănărilor. Deși ar mai avea câteva îmbunătățiri de făcut și ar putea găsi o ofertă mai rezonabilă, se simte că HTC a depus eforturi pentru a răspunde așteptărilor consumatorului, mai ales după ce a cam dat-o în bară cu HTC One M9.

sursa: playtech.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 8 = 2