Scandalul Nancy Kerrigan-Tonya Harding documentat de NBC

Unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria patinajului artistic revine în atenţia publicului sub forma unui documentar realizat de NBC.

Este vorba de scandalul provocat în 1994 de Tonya Harding, complotul pus la cale cu fostul soţ şi cu bodyguardul ei pentru organizarea unui atac asupra colegei sale de echipă Nancy Kerrigan. Deşi colege de echipă, Nancy Kerrigan cu o tehnică impecabilă, avea mult mai multe şanse la aur decât Tonya. Astfel cei trei l-au angajat pe Shane Stant să îi rupă piciorul. Acesta din urmă a urmărit-o pe Nancy până la Detroit unde a atacat-o în timp ce aceasta exersa pe gheaţă. O parte din momentul atacului, care a avut loc în Ianuarie 1994, precum şi ceea ce s-a întâmplat după a fost surprins de camerele de filmat şi a făcut înconjurul lumii. Dacă cei doi bărbaţi au recunoscut o lună mai târziu faptul că au fost complici la acest atac, fiind şi condamnaţi la închisoare, Tonya Harding a recunoscut abia în luna martie după jocurile de la Lillehammer implicarea în atac pentru a scăpa de detenţie.  Nancy Kerrigan a reuşit să se recupereze după atac şi a terminat a doua la Jocurile Olimpice de la Lillehammer, iar Harding a fost dată afară atât din lotul olimpic, dar i s-a interzis participarea pe viaţă la competiţii importante.

Documentarul realizat de NBC şi intitulat “Nancy & Tonya” prezintă gândurile şi trăirile legendei Kerrigan, la 20 de ani de la evenimente. Aceasta declară că ar fi preferat de nenumărate ori să se poată afirma prin talent şi prin spirit competiţional, pentru ceea ce a muncit să realizeze în carieră. Tonya Harding a declarat în schimb că este pregătită să lase totul în urmă: “Mi-am cerut scuze de atât de multe ori, încât nu mai are nici o importanță – Îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat, dar ea nu mai reprezintă nimic pentru mine”.

Vezi mai jos un scurt fragment din documentar şi ce s-a întâmplat în ianuarie 1994.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

91 − = 86