Seri de vară cu vinuri italiene

„The most beautiful things are not associated with money; they are memories and moments. If you don’t celebrate those, they can pass you by”.

Momentele frumoase sunt însoțite de vinuri bune și de preparate pe măsură, iar dacă nu v-am convins încă de faptul că trebuie să ajungeți la Kupaj atunci când vă aflați în Cluj-Napoca, sper să o faceți cât de curând. Am avut deosebita plăcere să participăm la o degustare dedicată vinurilor din Italia. Patru vinuri cu personalitate asociate cu trei preparate care să ne încânte papilele gustative și să ne transpună tocmai în frumoasa Italie.

Primul vin din cadrul evenimentului a fost Antonutti On the Move. Venind din zona Friuli, vinul se prezintă cu un parfum tentant și cu un perlaj fin. Gustul este proaspăt și foarte bine echilibrat fiind 100% Ribolla Gialla, strugure nativ din Friuli, recoltat timpuriu manual.

Al doilea vin a serii a fost Collefrisio ‘Vignaquadra’ Pecorino Terre di Chieti. Obținut din 100% Pecorino prin macerare la temperatură scăzută și fermentare la temperatură controlată, vinul promite note de piersică și de ceai verde, având un gust intens și bine echilibrat. 

Vinul alb a fost urmat de Collefrisio In & Out Montepulciano D’Abruzzo. Se remarcă note profunde bine structurate de fructe de pădure completate de note picante lăsând un post gust elegant și intens. Catifelat și corpolent în același timp, este ideal pentru o cină într-o ambianță elegantă servit alături de preparate pe bază de vită.

Ultimul vin al serii a fost Madonna Nera, Brunello di Montalcino. Un vin nu doar elegant ci plin de personalitate din 100% Sangiovese. Acest vin minunat se obține prin presare și fermentare în rezervoare din oțel inoxidabil la o temperatură controlată de maximum 28 de grade. Macerarea are loc timp de 25 de zile, iar învechirea lui se realizează  în barique franțuzesc Tonneaux pentru stadiul 1 și 2 timp de 30 de luni.

Pentru că aceste vinuri minunate nu puteau veni singure în întâmpinarea noastră, ele au fost asociate cu preparate atent pregătite în bucătăria restaurantului Kupaj. Armonizarea a fost una potrivită pentru vinurile servite. Primul fel, aperitivul, a constat într-o salată mixtă cu brânză de capră la cuptor, urmată de două feluri principale pentru a sublinia valorile fiecărui vin în parte, gnocchi, făcuți în casă, cu ragu din pulpă de vită și pe final tagliata din vrăbioară de vită cu varză chinezească, ardei copt și cartofi copți cu verdețuri, un periplu culinar care, pot spune cu certitudine, ne-a oferit o explozie de texturi și arome pe papilele gustative.

Rămâne să vizualizați pozele și momentele frumoase petrecute și surprinse la Kupaj. Prezentarea minunatelor vinuri precum și povestea din spatele lor a fost efectuată de Tito Galanti, importatorul acestora în România.

 

 

***

Beautiful moments are accompanied by good wines and lovely dishes, and if I have not yet convinced you that you have to visit Kupaj restaurant when you are in Cluj-Napoca, I hope you do so soon. We had the great pleasure of taking part in a wine tasting with wines from Italy. Four wines with personality associated with three dishes that were a real delight  to our taste buds and that transposed us to the beautiful Italy.

The first wine of the event was Antonutti On the Move. Coming from the Friuli area, the wine is presented with a tempting scent and a fine pearl. The taste is fresh and very well balanced being 100% Ribolla Gialla, a native grape type from Friuli, harvested early by hand. 

The second wine of the evening was Collefrisio „Vignaquadra” Pecorino from the Chieti region. Obtained from 100% Pecorino through low temperature maceration and controlled temperature fermentation, the wine promises peach notes and notes of green tea, with an intense and well-balanced taste.

The white wine was followed by Collefrisio In & Out, 100% Montepulciano D’Abruzzo. It features deep well-structured notes of berries complemented by spicy notes leaving a stylish and intense after taste. Velvety and sophisticated at the same time, it is ideal for a dinner in an elegant ambience served beside beef dishes.

The last wine of the evening  was Madonna Nera, Brunello di Montalcino. A wine not only elegant but full of personality from 100% Sangiovese grapes. This wonderful wine is obtained by pressing and fermenting in stainless steel tanks at a controlled temperature of maximum 28 degrees. Maceration takes place for 25 days, and its aging is done in the FrenchTonneaux  barique for the 1st and 2nd stage for a period of 30 months.

Because these wonderful wines could not be served alone, they were associated with carefully prepared dishes in the kitchen of the Kupaj restaurant. The Harmonization was definitely the right one for served wines. The first kind, the appetizer, consisted of a mixed salad with goat’s cheese, followed by two main dishes to emphasize the values of each wine, home-made gnocchi with beef pulp ragout and beef tagliata with Chinese cabbage, baked pepper and backed potatoes with greens a culinary delight that, I can say for sure, has given us an explosion of textures and flavors on the taste buds.


Stay tuned for the pictures and beautiful moments at Kupaj.
The presentation of the wonderful wines as well as the story behind them was made by Tito Galanti, the official importer in Romania.
Material realizat de Ileana Bocu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 4