Monthly Archives: December 2018

Cine a câștigat Miss Universe 2018?

Miss Filipine le-a întrecut pe reprezentantele celor 93 de țări participante și a câștigat coroana celei de-a 67-ea ediții a concursului Miss Universe.

Catriona a strălucit în fața concurentei din Africa de Sud, Tamaryn Green care a ocupat locul doi, iar Sthefany Gutierrez din Venezuela a întregit podiumul, ocupând locul al treilea.

Anul trecut, frumoasa Demi-Leigh Nel-Peters din Africa de Sud a câștigat titlul de Miss Universe, iar acum aceasta i-a cedat coroana Catrionei Gray din Filipine. Steve Harvey s-a întors pe scena grandiosului concurs, însă de data aceasta s-a asigurat că nu mai citește greșit numele câștigătoarei, după gafa de la ediția din 2015.

Ediția din acest an a avut un juriu format exclusiv din femei. A fost alcătuit din foste câștigătoare ale concursului și femei de succes. Concursul a făcut istorie anul acesta, pentru ca a permis, pentru prima dată, unei concurente transgender să participe. Miss Spania, Angela Ponce nu a reușit însă să se claseze în Top 20.

Tot ce trebuie să știi despre boala Lyme

Ce este boala Lyme

Boala Lyme (Borelioza Lyme) este o boală infecțioasă descoperită prima dată în 1975, cu afectare sistemică produsă de o bacterie (Borrelia burgdorferi), transmisă omului prin ințepătura unor căpușe din genul Ixodes infectate.

Boala Lyme mai este cunoscută și sub denumirea de „boala cu 1000 de fete” din pricina faptului că afectând întregul organism, simptomele și semnele ei mimează pe cele ale altor boli, iar reacția individuală fată de agentul patogen este foarte diferită de la om la om.

Majoritatea persoanelor care sunt muscate de căpușe nu contactează boala Lyme. Riscul de a contacta boala de la o căpușă infectată crește pe măsură ce trece mai mult timp de la momentul mușcăturii. Pentru a minimiza consecințele afecțiunii trebuie să știți care sunt simptomele, cum identificați stadiile bolii și care este tratamentul adecvat.

După ce un om este ciupit de o căpușă, durează aproximativ 24-48 ore pentru ca infecția să pătrundă în organism (căpușele sunt mici și se agată de corp mărindu-se pe măsură ce se umplu cu sânge-hrana lor; bacteriile sunt transportate de ele în intestine și ajung în gură și în pielea voastă odată ce căpușele se măresc, pentru ca apoi să ajungă în sânge multiplicându-se); cu cât interveniți mai rapid cu atât reduceți șansele de infectare. Din păcate, este posibil să le observați târziu din cauza mărimii sau chiar deloc. Principalele părți afectate din corp în urma acestei boli sunt pielea, încheieturile, nervii și inima.

Care este istoricul bolii Lyme?

Interesant, boala a apărut abia în 1975, când mamele unui grup de copii care locuiau in apropierea lor în Lyme, Conn., au adus la cunoștință cercetătorilor că toți copiii lor au fost diagnosticați cu artrită reumatoidă. Această grupare neobișnuită de boală “reumatoidă” a condus în cele din urmă cercetătorii la identificarea cauzei bacteriene a stării copiilor, ceea ce a fost numit ulterior “boala Lyme” în anul 1982.

Numărul de cazuri de boală provocată de căpușe într-o zonă depinde de numărul de căpușe prezente și de cât de des se îmbolnăvesc căpușele cu bacteriile. În anumite zone din New York, peste jumătate din căpușe sunt infectate. Boala Lyme a fost raportată cel mai adesea în Statele Unite de nord-est, dar a fost raportată în toate cele 50 de state, precum și China, Europa, Japonia, Australia și părți din fosta Uniune Sovietică. În Statele Unite, este în principal contractată în nord-est în statele din Maine în Maryland, în Midwest în Minnesota și Wisconsin, și în Occident, în Oregon și California de Nord.

Etapele bolii Lyme

Infecția este sistemică, afectează întregul organism și parcurge 3 distincte:

Etapa I. Depistarea precoce a bolii Lyme (1-4 saptamani)

Această etapă presupune faptul ca infecția nu s-a răspândit în corp.

Boala Lyme localizată precoce se dezvoltă la câteva zile după ce ați fost infectat. În stadiul 1, este posibil să aveți:

 •  Erupție roșie extinsă, circulară
 •  Simptome asemănătoare gripei, cu sau fără erupții cutanate.
 •  Dureri musculare și articulare
 •  Dureri de cap
 •  În unele cazuri, persoana infectată nu observă niciun simptom al stadiului I
 •  Lipsă de energie

 Etapa II. Infecția diseminată timpuriu/ precoce

Infecția diseminată timpuriu reprezintă că bacteria a început să se răspândească în corp.

Infecția netratată poate afecta pielea, articulațiile, sistemul nervos și inima în câteva săptămâni sau luni de la infecția inițială.

Simptomele bolii în această fază pot include:

 •  Conjunctivită sau deteriorarea țesutului ochiului
 •  Slăbiciune
 •  Erupție cutanată extinsă, circulară.
 •  Durere
 •  Amorțeala în brațe și picioare
 •  Încapacitatea de a folosi mușchii feței
 •  Dureri de cap
 •  Leșin
 •  Memorie slabă și capacitate redusă de concentrare
 •  Episoade scurte de durere, roșeață și tumefiere ale articulațiilor mari, cel mai adesea la genunchi. Problemele cu articulațiile sunt comune în acest caz
 •  Palpitații sau (în cazuri rare) probleme cardiace grave.

            Etapa III. Faza cronică (tardivă) a bolii Lyme

În această fază, se presupune că bacteria s-a răspândit deja prin corp.

Dacă boala Lyme nu este tratată rapid și eficient, deteriorarea articulațiilor, nervilor și a creierului poate începe luni sau chiar ani după ce ați fost infectat.

Simptomele acestui stadiu includ:

 •  Oboseală cronică
 •  Probleme cu memoria, starea de spirit și probleme de vorbire.
 •  Artrită, care afectează cel mai des genunchii. Un număr mic de persoane contactează artrită cronică cauzată de boala Lyme, care provoacă episoade recurente de umflare, roșeață și acumulare de lichid în una sau mai multe articulații.
 •  Amorțeală și furnicături în mâini, picioare sau spate
 •  Încapacitatea de a controla mușchii feței
 •  Probleme cu inima (posibilitatea apariției este rară). Cele mai grave probleme cardiace se pot trata, fără niciun prejudiciu pe terment lung.

Se poate defini un nucleu comun de simptome valabil pentru toți pacienții, în rest fiecare bolnav reacționând diferit în funcție de foarte mulți parametri: vechimea bolii, numărul de agenți patogeni care au provocat infecția, caracteristicile proprii ale sistemului imunitar al individului sau altele.

          Cu cât boala este tratată mai repede, la scurt timp după înțepătura de căpușă, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari. Altminteri se poate ajunge la o borrelioză diseminată, cronică, cu afectări articulare, cardiace, oftalmologice și neurologice cronice.

Factori de risc

Boala Lyme apare cel mai des la copiii cu vârsta între 5-14 ani și la adulții cu vârstă 40-50 ani, cel mai mare factor de risc constând în expunerea la căpușele localizate în zonele unde există o populație semnificativă. Alți factori includ expunere recreațională și ocupațională prin intermediul activităților din aer liber, inclusiv grădinărit, vânătoare sau alpinism în păduri și câmpuri cu risc mare, un animal domestic care poate transporta căpușe și mersul prin ierburi înalte.

Diagnosticarea bolii Lyme

Medicii pot diagnostica boală prin date fizice, cum ar fi erupția cutanată, împreună cu un istoric al simptomelor. Cu toate acestea, nu toată lumea are erupții cutanate și nu toate persoanele își amintesc că au fost muscate.

Pentru confirmarea diagnosticului, pot fi făcute țeste de sânge speciale la 3-4 săptămâni după ce a avut loc un posibil contact. Alte teste pot ajuta la diagnosticarea bolii Lyme sau la excluderea altor condiții.

Transmiterea bolii Lyme

Este bine de știut că boala Lyme nu se transmite de la om la om (prin atingere, sărut, act sexual), nu se transmite prin aer, apă sau hrană și nu se transmite de la animale la om (dar animalele pot fi purtătoarele căpușelor infectate) și nici prin țânțari, purici, păduchi sau muște.

Se poate transmite prin transfuzii (teoretic, deoarece nu au fost descrise astfel de cazuri). În ceea ce privește femeile însărcinate, boala Lyme nu se transmite prin laptele matern.  Boala nu poate fi transmisă prin placentă (infecție congenitală) de la mamă la copil și nici nu este contagioasă (de la o persoană la alta).

De asemenea, nu orice căpușă este infectată cu Borrelia și nici chiar cele infectate nu transmit întotdeauna boala.

Regina Maria inaugurează primul spital cu servicii integrate din Cluj-Napoca

Momente frumoase alături de o echipă de profesioniști. Acest lucru l-am simțit încă din primul moment în care am pășit în noul spital inaugurat azi oficial în Cluj-Napoca, primul spital cu servicii integrate, din rețeaua Regina Maria, inaugurat în orașul din inima Transilvaniei. Am avut ocazia să participăm la turul oficial care ne-a oferit o viziune atât în ceea ce privește profesionalismul cât și valorile pe care rețeaua Regina Maria le cinstește și le aplică. 

 • Eugen Pop, Director Campus Medical, Regina Maria Cluj / Luiza Stroe, Director Dezvoltare, Regina Maria / Prof. Univ. Dr. Constantin Ciuce, Director Medical, Spitalul Regina Maria, Cluj
 • Prof. Univ. Dr. Constantin Ciuce, Director Medical, Spitalul Regina Maria, Cluj
 • Prof. Univ. Dr. Constantin Ciuce, Director Medical, Spitalul Regina Maria, Cluj / Fady Chreih, CEO, Reteaua de sanatate Regina Maria / Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu

Construcția acestui spital a început în anul 2017 și a fost finalizată în luna decembrie a acestui an cu o investiție totală ce depășește 18 milioane de Euro. 

În cadrul conferinței de presă, Fady Chreih, CEO-ul Rețelei de sănătate REGINA MARIA puncta următorul aspect: „Suntem foarte bucuroși să finalizăm un spital pentru Cluj, un campus medical cu servicii integrate, care duce mai departe promisiunea noastră de a transforma orașul într-o nouă capitală a sănătății. Încă de la prima clinică deschisă aici, acum 10 ani, Clujul a devenit un punct strategic în dezvoltarea rețelei la nivel național, iar ulterior am direcționat aici cele mai mari bugete de investiții, după București. Doar proiectul de spital se ridică la peste 18 milioane de euro, la care se adaugă alte sume investite în policlinici, dar și achiziția unor companii locale. Așa cum știți, ne-am consolidat și mai mult poziția în Transilvania prin integrarea unora dintre cei mai buni furnizori medicali locali care vor deservi și mai bine nevoile noului spital: laboratorul de anatomie patologică Santomar, serviciul de ambulanță Prompturg, centrul de kinetoterapie și fizioterapie Kinetic. Le mulțumesc medicilor, unii dintre cei mai buni, care ni s-au alăturat și care vor lucra de acum în noul spital. Acest spital pune la dispoziția clujenilor cea mai modernă tehnologie medicală, axată pe chirurgie clasică și minim-invazivă, aceasta din urmă devenind un standard în toată lumea în ceea ce privește chirurgia. În primul an de funcționare, estimăm un flux de peste 20.000 de vizite medicale în spital și în ambulatoriu”, a menționat acesta. 

Noul spital din rețeaua Regina Maria este localizat chiar în centrul orașului, pe Calea Dorobanților nr. 29, oferind astfel acces rapid la servicii medicale, atât clujenilor, cât și pacienților din județele limitrofe. 

sursa foto: poze oficiale oferite de 
www.mccannpr.ro

ewow.ro

Golden Globes 2019 – filmele și actorii nominalizați

Lista completă a nominalizărilor a fost publicată. Se anunță o ediție extrem de interesantă în 2019. Bătălia se va da între „Vice”, „BlacKkKlansman” și „A Star Is Born”, filmele care au strâns cele mai multe nominalizări la categorii diferite. Ediția de anul viitor va fi prezentată de comedianul american Andy Samberg și de actrița Sandra Oh, cunoscută publicului mai ales datorită celor două roluri iconice din Grey`s Anatomy și Killing Eve. 

Filmul “Vice” regizat de Dick Cheney, care este încă nelansat, 6 nominalizări, următoarele pe listă fiind „The Favourite” și “Green Book” fiecare cu câte 5 nominalizări. De recunoaștere a avut parte și filmul “Black Panther”, acesta fiind primul din seria Marvel care prezintă un super erou de culoare. Pelicula concurează pentru categoria “Cel mai bun film – drama”, iar “Crazy Rich Asians” este cea mai mare producție, după “The Joy Luck Club” care a avut o distribuție predominant compusă din actori asiatici sau american-asiatici.

Pelicula „A Star Is Born” concurează la categoria pentru Cea mai buna drama, în ciuda elementelor muzicale din plin. „A Star is Born” filmul care a avut-o pe Lady Gaga în rolul principal, i-a adus cântăreței nominalizarea pentru „Cea mai buna actriță în rol principal” și pentru „Cea mai buna melodie”. Nici partenerul său de filmări, Bradley Cooper nu s-a lăsat mai prejos, a bifat o nominalizare pentru „Cel mai bun actor în rol principal” și pentru „Cel mai bun regizor”.

Cel mai bun film — Dramă

Black Panther

BlacKkKlansman

Bohemian Rhapsody

If Beale Street Could Talk

A Star Is Born

Cel mai bun film — Comedie sau Muzical

Crazy Rich Asians

The Favourite

Green Book

Mary Poppins Returns

Vice

Cel mai bun actor— Dramă

Bradley Cooper, A Star Is Born

Willem Dafoe, At Eternity’s Gate

Lucas Hedges, Boy Erased

Rami Malek, Bohemian Rhapsody

John David Washington, BlacKkKlansman

Cea mai bună actriță — Dramă

Glenn Close, The Wife

Lady Gaga, A Star Is Born

Nicole Kidman, Destroyer

Melissa McCarthy, Can You Ever Forgive Me?

Rosamund Pike, A Private War

Cel mai bun actor— Muzical sau Comedie

Christian Bale, Vice

Lin Manuel Miranda, Mary Poppins Returns

Viggo Mortensen, Green Book

Robert Redford, The Old Man & the Gun

John C. Reilly, Stan & Ollie

Cea mai bună actriță— Muzical sau Comedie

Emily Blunt, Mary Poppins Returns

Olivia Colman, The Favourite

Elsie Fisher, Eighth Grade

Charlize Theron, Tully

Constance Wu, Crazy Rich Asians

Cel mai bun actor într-un rol secundar

Mahershala Ali, Green Book

Timothée Chalamet, Beautiful Boy

Adam Driver, BlacKkKlansman

Richard E. Grant, Can You Ever Forgive Me?

Sam Rockwell, Vice

Cea mai bună actriță într-un rol secundar

Amy Adams,  Vice

Claire Foy, First Man

Regina King, If Beale Street Could Talk

Emma Stone, The Favourite

Rachel Weisz, The Favourite

Cel mai bun regizor 

Bradley Cooper, A Star Is Born

Alfonso Cuarón, Roma

Peter Farrelly, Green Book

Spike Lee,  BlacKkKlansman

Adam McKay, Vice

Cel mai bun scenariu

Alfonso Cuarón, Roma

Deborah Davis and Tony McNamara, The Favourite

Barry Jenkins, If Beale Street Could Talk

Adam McKay, Vice

Peter Farrelly, Nick Vallelonga, Brian Currie, Green Book

Cel mai bun film animat

Incredibles 2

Isle of Dogs

Mirai

Ralph Breaks the Internet

Spider-Man: Into the Spider-Verse

Cel mai bun film— într-o limbă străină

Capernaum

Girl

Never Look Away

Roma

Shoplifters

Cea mai bună melodie— Motion Picture

“All the Stars,” Black Panther

“Girl in the Movies,” Dumplin’

“Requiem for a Private War,” A Private War

“Revelation,” Boy Erased

“Shallow,” A Star Is Born